follow us:

Όγκοι Δέρματος- Καλοήθεις και Κακοήθεις

Όγκοι Δέρματος- Καλοήθεις και Κακοήθεις

Η συχνότητα του δερματικού καρκίνου δυστυχώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, λόγω του γεγονότος ότι η κύρια αιτία για την εμφάνισή του είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία. Δύο είναι οι κύριοι τύποι: Το κακοήθες μελάνωμα και οι μη μελανινοκυτταρικοί δερματικοί καρκίνοι (βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα/καρκίνωμα και ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα).

Στην κλινική μας μπορούν να διαγνωστούν και να θεραπευθούν όλες οι μορφές καρκίνου του δέρματος με σκοπό την πλήρη τους ίαση.

Βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα/καρκίνωμα – Basal Cell Carcinoma (BCC)

Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι η συχνότερη μορφή μη μελανινοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος γνωστή επίσης και ως φαγεσωρικό έλκος. Εκτείνεται μόνο τοπικά και δεν προκαλεί απομακρυσμένες ή λεμφαδενικές μεταστάσεις. Ωστόσο, εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί μακροχρονίως να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τοπικά. Η διάγνωση της δερματικής αυτής βλάβης γίνεται με τη βοήθεια  βιοψίας (punch biopsy) και ακολουθεί η χειρουργική εκτομή. Η συνήθης διαδικασία περιλαμβάνει συνήθως τη χειρουργική εκτομή της βλάβης και την άμεση σύγκλειση του τραύματος, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις θα απαιτηθεί μια πιο πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση (δερματικός κρημνός ή δερματικό μόσχευμα για την αποκατάσταση), που θα εξαρτηθεί από την περίπτωση του εκάστοτε ασθενούς.

Οι περισσότεροι τύποι βασικοκυτταρικών καρκινωμάτων είναι συνήθως ανώδυνοι και εμφανίζουν ποικιλία στην όψη, καθώς μπορεί να είναι από επίπεδοι φολιδωτοί ερυθροί μέχρι μια στεφάνη υφής και όψης μαργαριταριού, γύρω από ένα κεντρικό κρατήρα.

Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα – Squamous Cell Carcinoma (SCC)

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο κοινή μορφή μη μελανινοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος και σε αντίθεση με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ενδέχεται να εμφανίσει μεταστάσεις σε όλο το σώμα εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και με τη σωστή μέθοδο. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό στην εμφάνιση, αλλά συνήθως εμφανίζεται ως φολιδωτό ή ως μια ελκωτική περιοχή του δέρματος ή άλλοτε ως μια μάζα με μια ερυθρή φλεγμονώδης βάση. Η διάγνωση αυτής της δερματικής βλάβης γίνεται με μία ενδελεχή κλινική εξέταση σε συνδυασμό με βιοψία (punch biopsy), ενώ ακολουθεί η χειρουργική εκτομή της βλάβης. Στην κλινική μας συνίσταται η θεραπεία του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος με χειρουργική επέμβαση το συντομότερο δυνατόν.

Κακοήθες μελάνωμα

Το μελάνωμα αποτελεί ουσιαστικά καρκίνο των μελανινοκυττάρων του δέρματος και, εφόσον αντιμετωπιστεί έγκαιρα, η πρόγνωση για τον ασθενή μπορεί να είναι αρκετά καλή. Το κακόηθες μελάνωμα έχει συχνά ακανόνιστα όρια, έχει ποικιλοχρωμία και ενδεχομένως να προκαλέσει κνησμό, να αιμορραγήσει και να μεγαλώσει σε μέγεθος. Είναι από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου του δέρματος, γι’ αυτό και χρήζει άμεσης και εμπεριστατωμένης χειρουργικής θεραπείας από έμπειρο πλαστικό χειρουργό.

 

Date:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ

MD – MRCS – FEBOPRAS

Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική (Σ.Σ.Α.Σ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1996. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2002 και στη συνέχεια εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις σαν Αξιωματικός Ιατρός, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στη Ρόδο και στην Νατοϊκή δύναμη της Ελλάδος στο Αφγανιστάν, για 2 έτη.

Το 2006 ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Πλαστική Χειρουργική στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας». Μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας συνέχισε την ειδίκευσή του στο εξωτερικό.

Από το 2008 έως και το 2012 μυήθηκε στην τέχνη της Επανορθωτικής και Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής δίπλα σε επιφανείς χειρουργούς του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Νόττινγκχαμ της Αγγλίας (Nottingham University Hospital/Queen Medical Centre) όπου αποκόμισε πολύτιμη γνώση και εμπειρία. Ειδικότερα, ειδικεύτηκε σε ένα ευρύ φάσμα της επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής όπως χειρουργική μαστού, χειρουργική άκρας χείρας, αποκατάσταση συγγενών διαμαρτιών όπως σχιστίες χειλέων ή λαγόχειλα, υπεροιωσχιστίες και υποσπαδίες, χειρουργική τραύματος, διαχείριση εγκαυμάτων αλλά και την πλήρη αντιμετώπιση με εκτομή και αποκατάσταση μεγάλων ελλειμμάτων, σε ασθενείς με καρκίνο δέρματος, καρκίνο μαστού και διαφόρων τύπων σαρκωμάτων.

Παρακολούθησε πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια Πλαστικής Χειρουργικής ανά τον κόσμο και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλαπλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής. Καθοδηγήθηκε και εμπνεύσθηκε ως μαθητευόμενος από τον διεθνούς φήμης Πλαστικό Χειρουργό και νυν Πρόεδρο των Πλαστικών Χειρουργών της Αγγλίας Mr G. Perks και συνεργάστηκε στενά στον ιδιωτικό τομέα με καταξιωμένους Αισθητικούς Πλαστικούς Χειρουργούς όπως ο Mr S.J. McCulley, Mr T. Rasheed και Mr M.Henley.

Το 2011 του απονεμήθηκε ο Ευρωπαϊκός τίτλος Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εν συνεχεία εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγκχαμ ως Senior MicroFellow (Fellowship Μικροχειρουργικής) για ενάμιση χρόνο έως το Μάιο του 2012 όπου και εξειδικεύτηκε στο Μαστό (Breast Institute of Nottigham University Hospital) και στις Παθήσεις Κεφαλής και Τραχήλου (Oral and Maxilofacial Department, ENT Department) υπό την καθοδήγηση των Μικροχειρουργών Mr P. Hollows και Mr I. McVicar