Αποκατάσταση Μαστού με Μόσχευμα Μηρών και Γλουτών
Η επέμβαση κρημνού από τους γλουτούς εν συντομία
Η αποκατάσταση του μαστού μπορεί να διενεργηθεί και από άλλες περιοχές του σώματος, παρότι είναι πιο σύνηθες να χρησιμοποείται μόσχευμα από την κοιλιά ή από τη ράχη. Οι εναλλακτικές αυτές περιοχές λοιπόν είναι η έσω επιφάνεια των μηρών (γνωστή ως άνω εγκάρσιος κρημνός του ισχνού προσαγωγού μυός – TUG flap/Transverse Upper Gracilis flap) και η περιοχή των γλουτών (S-GAP ή Ι-GAP κρημνός). Στην κλινική μας μετά από εμπεριστατωμένη εξέταση μπορεί να εκτιμηθεί ποιες είναι οι πιο κατάλληλες περιοχές από τις οποίες μπορεί να γίνει η λήψη του μοσχεύματος ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με ασφάλεια για εσάς.
Οι εν λόγω κρημνοί αποτελούνται από δέρμα και λίπος. Στο μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών το λίπος που λαμβάνεται από την περιοχή των γλουτών είναι πιο συμπαγές από άλλες περιοχές του σώματος, γεγονός που αφήνει μια ελαφρά αίσθηση σκληρότητας στον αποκατεστημένο μαστό. Ωστόσο, για τον κατάλληλο ασθενή, η συγκεκριμένη επέμβαση, εν απουσία άλλων επιλογών, μπορεί να αποτελέσει μια πάρα πολύ καλή εναλλακτική λύση.
Κρημνός από την έσω επιφάνεια του μηρού ή TUG – Η επέμβαση εν συντομία
Η συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση (Transverse Upper Gracilis flap) χρησιμοποιεί το δέρμα και το λίπος από την άνω έσω επιφάνεια των μηρών και αφήνει μια ουλή ακριβώς κάτω από τη βουβωνική πτυχή η οποία επεκτείνεται από μπροστά έως την γλουτιαία πτυχή. Εφαρμόζοντας τεχνικές μικροχειρουργικής ο ιστός μεταφέρεται στον αφαιρεθέντα μαστό με ποσοστό επιτυχίας 95-99%.
Η επέμβαση έχει την δυνατότητα αποκατάστασης μόνο ενός μικρού η μέτριου σε μέγεθος μαστού και, ως εκ τούτου, δεν θεωρείται κατάλληλη για όλους τους ασθενείς, μπορεί ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις να χρησιμοποιείθεί για να αποκαταστήσει μέρος του μαστού. Ωστόσο, εάν η ασθενής επιθυμεί έναν μεγαλύτερο, πιο γεμάτο και μεστό μαστό, είναι δυνατόν να εγχυθεί λίπος στην περιοχή, σε δεύτερο χρόνο, ώστε να φτάσει ο αποκατεστημένος μαστός στο επιθυμητό μέγεθος.
Ανάρρωση από την επέμβαση και τελική έκβαση
Διάρκεια
Αναλόγως του τύπου της επέμβασης η διάρκεια συνήθως μπορεί να κυμανθεί από 3 έως 5 ώρες.
Διάρκεια νοσηλείας
Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συνήθως 3 έως 6 ημέρες.
Κινητοποίηση
Οι ασθενείς θα χρειαστεί να παραμείνουν κλινήρεις για δύο ημέρες, κατά τις οποίες, η προσθήκη ενός καθετήρα ουροδόχου κύστεως θα είναι απαραίτητη.
Εν συνεχεία, μετά από τέσσερις ημέρες θα είναι σε θέση να κινηθούν, ενώ μετά την πάροδο δέκα ημερών να περπατήσουν χωρίς να αισθάνονται καμία απολύτως ενόχληση.
Μετά το πέρας τεσσάρων εβδομάδων ανάρρωσης θα μπορούν να ασκηθούν, ενώ μετά την πάροδο τριών έως τεσσάρων μηνών θα έχουν αναρρώσει πλήρως και θα μπορούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους.
Επίδεσμοι – στηθόδεσμος
Οι επίδεσμοι που θα έχουν οι ασθενείς στην περιοχή που χειρουργήθηκε θα πρέπει να παραμείνουν περίπου για δύο έως τέσσερις εβδομάδες.
Επιπλοκές
Υπάρχει η πιθανότητα περίπου 3% εμφάνισης μετεγχειρητικών επιπλοκών που συμπεριλαμβάνουν και τη μερική ή πλήρη αποτυχία της χειρουργικής επέμβασης.
Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες.
Date:
4 Απριλίου, 2021