follow us:

Αποκατάσταση Mαστού Xρησιμοποιώντας την Πλάτη – LD Flap

Αποκατάσταση Mαστού Xρησιμοποιώντας την Πλάτη – LD Flap

Η επέμβαση εν συντομία

Στην αποκατάσταση του μαστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί μυς και δέρμα από την περιοχή της ράχης. Ο κρημνός αυτός προτιμάται συχνά όταν ο μαστός πρόκειται να ακτινοβοληθεί, καθώς παρέχει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα από ότι η επέμβαση αποκατάστασης με την προσθήκη μόνο ενός ενθέματος σιλικόνης. Ο κρημνός μπορεί να είναι διαφορετικής έκτασης:

Πλατύς Ραχιαίος (κλασικός)

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί και τη πιο συχνή μέθοδο ανάπλασης μαστών κατά την οποία ο μυς και το δέρμα ύπερθεν του πλατέος ραχιαίου μυός λαμβάνονται από την περιοχή της ράχης και χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του μαστού, ενώ στη συνέχεια, γίνεται η προσθήκη ενός ενθέματος σιλικόνης κάτω από το μυ στην περιοχή του νέου μαστού, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος όγκος.

Πλεονεκτήματα
  • Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά το σχήμα του μαστού (καλύτερα και φυσικότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με την αποκατάσταση με προσθήκη μόνο ενθέματος σιλικόνης) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην άμεση, όσο και στην απώτερη αποκατάσταση μαστών
  • Με τον κρημνό αυτό ο μαστός (είτε φέρει ένθεμα σιλικόνης, είτε όχι) μπορεί να ανεχθεί πολύ καλά τις ακτινοβολίες χωρίς να δημιουργηθούν επιπλοκές από αυτήν, καθώς πρόκειται για έναν πολύ καλά αιματούμενο ιστό.
  • Πρόκειται για μία αξιόπιστη χειρουργική μέθοδο με ποσοστό αποτυχίας μόνο 1%.
Μειονεκτήματα
  • Η επέμβαση θεωρείται τεχνικά δύσκολη και απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο έως και μία εβδομάδα, ενώ η ανάρρωση μπορεί να φτάσει έως και τους δύο μήνες. Ορισμένοι ασθενείς, αν και ασυνήθιστο, μετά το πέρας της επέμβασης μπορεί να αισθανθούν αδυναμία και περιορισμό στην κινητικότητα του ώμου. Υπάρχει επίσης πιθανότητα περίπου 2% μόλυνσης του ενθέματος. Υπάρχει πιθανότητα συλλογής υγρού στην περιοχή της ράχης από όπου έχει ληφθεί το μόσχευμα (ύγρωμα) το οποίο θα πρέπει να αφαιρεθεί
  • Τέλος υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα ενθέματα σιλικόνης εφόσον αυτά χρησιμοποιθούν.
  • Για περαιτέρω πληροφορίες, δείτε την ενότητα Προβλήματα Ενθεμάτων.

Εκτεταμένος Πλατύς Ραχιαίος κρημνός

Με τη συγκεκριμένη μέθοδο επέμβασης μπορεί να αποφευχθεί η χρήση ενθέματος , καθώς ο μυς που αφαιρείται από την περιοχή της ράχης (μαζί με το δέρμα) εμπεριέχει αρκετό λίπος, το οποίο ,στη συνέχεια, χρησιμοπιείται για να δώσει τον επιθυμητό όγκο στον μαστό.

Πλεονεκτήματα
  • Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να επιφέρει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα το οποίο είναι καλύτερο και φυσικότερο εν συγκρίσει με το αποτέλεσμα μιας επέμβασης αποκατάστασης με τη προσθήκη ενθεμάτων σιλικόνης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην άμεση, όσο και στην απώτερη αποκατάσταση.
  • Επίσης, με τη μέθοδο αυτή μπορεί να γίνει ευχερώς ακτινοβολία και αποτελεί μια πολύ αξιόπιστη επέμβαση με πιθανότητα αποτυχίας περίπου 1%.
  • Σε περίπτωση μετεγχειρητικής λοίμωξης, αυτή μπορεί πολύ εύκολα να αντιμετωπιστεί, καθώς δεν υπάρχει ένθεμα σιλικόνης, το οποίο εάν μολυνθεί θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Μειονεκτήματα
  • Δεν είναι όλες οι ασθενείς κατάλληλες υποψήφιες για τη συγκεκριμένη μέθοδο.
  • Πρόκειται για μια δύσκολη τεχνικά χειρουργική επέμβαση που απαιτεί την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο έως και μια εβδομάδα και στη συνέχεια χρόνο ανάρρωσης έως και δύο μήνες.
  • Ορισμένοι ασθενείς, αν και ασυνήθιστο, μετά το πέρας της επέμβασης μπορεί να αισθανθούν αδυναμία και περιορισμό στην κινητικότητα του ώμου.
  • Η περιοχή της ράχης μπορεί να εμφανίσει ένα εντύπωμα σε σχέση με την άλλη πλευρά, και είναι εκεί ακριβώς από όπου αφαιρείται το μόσχευμα.
  • Είναι τέλος δύσκολο να υπολογιστεί το μέγεθος του αναπλασθέντα μαστού, δεδομένου ότι γίνεται ρίκνωση περίπου 30% στον όγκο κατά τους πρώτους 12 μήνες.

Mini Πλατύς Ραχιαίος κρημνός

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται εφόσον έχει αφαιρεθεί μόνο ένα τμήμα του μαστού (όπως στις χειρουργικές επεμβάσεις διατήρησης του μαστού) και επομένως απαιτείται να μετακινηθεί μόνο μία μικρή ποσότητα μυϊκού ιστού (συνήθως δεν συμπεριλαμβάνεται δέρμα) η οποία μεταφέρεται στο χειρουργηθέντα μαστό προκειμένου να συμπληρωθεί το κενό που δημιουργήθηκε. Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις πλήρους μαστεκτομής.

Πλεονεκτήματα
  • Το αισθητικό αποτέλεσμα αυτής της μεθόδου είναι εξαιρετικό (πολύ καλύτερο και φυσικότερο σε συγκρίση με την επέμβαση αποκατάστασης με την προσθήκη ενθέματος σιλικόνης) και μπορεί να γίνει τόσο στην άμεση, όσο και στην απώτερη αποκατάσταση.
  • Θεωρείται μια άκρως αξιόπιστη χειρουργική επέμβαση και από τη στιγμή που ο περισσότερος μαστός παραμένει ανέπαφος, υπάρχει διατήρηση της αισθητικότητας αυτού.
Μειονεκτήματα
  • Είναι σημαντικό για την ασθενή να λάβει υπόψιν του ότι εάν στο μέλλον χρειαστεί για τον οποιονδήποτε λόγο να γίνει πλήρης μαστεκτομή, τότε θα έχει θυσιάσει ένα σημαντικό τρόπο αποκατάστασης του μαστού της (μυς και δέρμα από την πλάτη).Επίσης είναι απαραίτητη η ακτινοθεραπεία (όπως στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις διατήρησης μαστού).
  • Παρόλο που η περιοχή της ράχης μπορεί να παρουσιάσει κάποια προβλήματα όσον αφορά την επούλωση και την εμφάνιση (μετά την επέμβαση μπορεί να παραμείνει ένα εντύπωμα στο δέρμα) μακροπρόθεσμα αυτά διορθώνονται.

Ανάρρωση από την χειρουργική επέμβαση και τελική έκβαση

Διάρκεια νοσηλείας

Η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο είναι συνήθως 3 έως 6 ημέρες.

Διάρκεια

Αναλόγως του τύπου της επέμβασης η διάρκεια συνήθως μπορεί να κυμανθεί από 3 έως 4 ώρες.

Κινητοποίηση

Οι ασθενείς θα χρειαστεί να παραμείνουν κλινήρεις για δύο ημέρες, κατά τις οποίες, η προσθήκη ενός καθετήρα ουροδόχου κύστεως θα είναι απαραίτητη.

Εν συνεχεία, μετά από τέσσερις ημέρες θα είναι σε θέση να κινηθούν, ενώ μετά την πάροδο δέκα ημερών να περπατήσουν χωρίς να αισθάνονται καμία απολύτως ενόχληση.

Μετά το πέρας τεσσάρων εβδομάδων ανάρρωσης θα μπορούν να ασκηθούν, ενώ μετά την πάροδο τριών έως τεσσάρων μηνών θα έχουν αναρρώσει πλήρως και θα μπορούν να επιστρέψουν στο χώρο εργασίας τους.

Οι επίδεσμοι

Οι ασθενείς θα φέρουν κάποιες γάζες στην περιοχή του στήθους και της πλάτης που θα πρέπει να παραμείνουν για μία εβδομάδα και στη συνέχεια ένα ελαστικό πιεστικό κορσέ/στηθόδεσμο για τέσσερις 4 εβδομάδες.

Επιπλοκές

Υπάρχει πιθανότητα περίπου 5% εμφάνισης μετεγχειρητικών προβλημάτων στην περιοχή της πλάτης, όπως δυσκαμψία στην περιοχή του ώμου, συλλογή υγρού και πιθανή φλεγμονή.

Επιπρόσθετα, υπάρχει μια πιθανότητα 2% εμφάνισης προβλημάτων στην περιοχή του αναπλασθέντα μαστού, όπως της λοίμωξης γύρω από το ένθεμα, καθώς και της μερικής ή πλήρους αποτυχίας της χειρουργικής επέμβασης.

Τέλος υπάρχει ένας χαμηλός κίνδυνος εμφάνισης μακροπρόθεσμων μετεγχειρητικών προβλημάτων, όπως σκλήρυνση του ενθέματος, και ασυμμετρία με τον ετερόπλευρο μαστό.

 

 

 

Παρακαλούμε μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ

MD – MRCS – FEBOPRAS

Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική (Σ.Σ.Α.Σ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1996. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2002 και στη συνέχεια εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις σαν Αξιωματικός Ιατρός, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στη Ρόδο και στην Νατοϊκή δύναμη της Ελλάδος στο Αφγανιστάν, για 2 έτη.

Το 2006 ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Πλαστική Χειρουργική στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας». Μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας συνέχισε την ειδίκευσή του στο εξωτερικό.

Από το 2008 έως και το 2012 μυήθηκε στην τέχνη της Επανορθωτικής και Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής δίπλα σε επιφανείς χειρουργούς του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Νόττινγκχαμ της Αγγλίας (Nottingham University Hospital/Queen Medical Centre) όπου αποκόμισε πολύτιμη γνώση και εμπειρία. Ειδικότερα, ειδικεύτηκε σε ένα ευρύ φάσμα της επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής όπως χειρουργική μαστού, χειρουργική άκρας χείρας, αποκατάσταση συγγενών διαμαρτιών όπως σχιστίες χειλέων ή λαγόχειλα, υπεροιωσχιστίες και υποσπαδίες, χειρουργική τραύματος, διαχείριση εγκαυμάτων αλλά και την πλήρη αντιμετώπιση με εκτομή και αποκατάσταση μεγάλων ελλειμμάτων, σε ασθενείς με καρκίνο δέρματος, καρκίνο μαστού και διαφόρων τύπων σαρκωμάτων.

Παρακολούθησε πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια Πλαστικής Χειρουργικής ανά τον κόσμο και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλαπλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής. Καθοδηγήθηκε και εμπνεύσθηκε ως μαθητευόμενος από τον διεθνούς φήμης Πλαστικό Χειρουργό και νυν Πρόεδρο των Πλαστικών Χειρουργών της Αγγλίας Mr G. Perks και συνεργάστηκε στενά στον ιδιωτικό τομέα με καταξιωμένους Αισθητικούς Πλαστικούς Χειρουργούς όπως ο Mr S.J. McCulley, Mr T. Rasheed και Mr M.Henley.

Το 2011 του απονεμήθηκε ο Ευρωπαϊκός τίτλος Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εν συνεχεία εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγκχαμ ως Senior MicroFellow (Fellowship Μικροχειρουργικής) για ενάμιση χρόνο έως το Μάιο του 2012 όπου και εξειδικεύτηκε στο Μαστό (Breast Institute of Nottigham University Hospital) και στις Παθήσεις Κεφαλής και Τραχήλου (Oral and Maxilofacial Department, ENT Department) υπό την καθοδήγηση των Μικροχειρουργών Mr P. Hollows και Mr I. McVicar