follow us:

Καρκίνος του Μαστού

Καρκίνος του Μαστού

Ο καρκίνος του μαστού εν συντομία

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συνηθέστερη κακοήθεια στο γυναικείο πληθυσμό, καθώς 1 στις 8 γυναίκες κατά τη διάρκεια της ζωής της θα νοσήσει, ενώ η εμφάνιση της νόσου σε νεαρότερες ηλικίες γίνεται ολοένα και πιο σύνηθες φαινόμενο. Αναπτύσσεται σταδιακά από τα αδενικά κύτταρα των πόρων ή των λοβίων. Υπάρχει ενδεχόμενο να βλάψει τα παρακείμενα όργανα και ιστούς, όπως το δέρμα, τους μυς, τους λεμφαδένες και επίσης μπορεί να εμφανίσει μεταστάσεις σε απομακρυσμένα όργανα.

Αντίθετα, οι καλοήθεις όγκοι του μαστού συνήθως είναι ομαλοί και δεν επεκτείνονται σε άλλα όργανα. Η αφαίρεση των καλοηθών όγκων έχει ως αποτέλεσμα τη θεραπεία των συγκεκριμένων βλαβών.

Ο προληπτικός έλεγχος, όπως και σε κάθε νόσο, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Οι θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού είναι:

  • Χημειοθεραπεία ή στοχευμένη θεραπεία με βιολογικούς παράγοντες
  • Χειρουργική (ογκεκτομή, τμηματεκτομή, μαστεκτομή, αφαίρεση των λεμφαδένων της μασχάλης)
  • Ακτινοθεραπεία
  • Ορμονοθεραπεία

Οι εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού είναι ραγδαίες και σε πρώιμα στάδια η πάθηση θεωρείται ιάσιμη. Η ογκολογική χειρουργική αναφέρεται στη χειρουργική των όγκων. Η χειρουργική αφαίρεση του όγκου αποτελεί συχνά το βασικό τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στην οριστική θεραπεία του καρκίνου.

 

 

Date:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΕΝΕΤΑΤΟΣ

MD – MRCS – FEBOPRAS

Ο κος Κωνσταντίνος Μπενετάτος μετά από Πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη στην Στρατιωτική Ιατρική (Σ.Σ.Α.Σ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο του 1996. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2002 και στη συνέχεια εκπλήρωσε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις σαν Αξιωματικός Ιατρός, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες στη Ρόδο και στην Νατοϊκή δύναμη της Ελλάδος στο Αφγανιστάν, για 2 έτη.

Το 2006 ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Πλαστική Χειρουργική στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας». Μετά από επιτυχείς εξετάσεις στο Βασιλικό Κολέγιο Χειρουργών της Αγγλίας συνέχισε την ειδίκευσή του στο εξωτερικό.

Από το 2008 έως και το 2012 μυήθηκε στην τέχνη της Επανορθωτικής και Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής δίπλα σε επιφανείς χειρουργούς του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου του Νόττινγκχαμ της Αγγλίας (Nottingham University Hospital/Queen Medical Centre) όπου αποκόμισε πολύτιμη γνώση και εμπειρία. Ειδικότερα, ειδικεύτηκε σε ένα ευρύ φάσμα της επανορθωτικής και αισθητικής πλαστικής χειρουργικής όπως χειρουργική μαστού, χειρουργική άκρας χείρας, αποκατάσταση συγγενών διαμαρτιών όπως σχιστίες χειλέων ή λαγόχειλα, υπεροιωσχιστίες και υποσπαδίες, χειρουργική τραύματος, διαχείριση εγκαυμάτων αλλά και την πλήρη αντιμετώπιση με εκτομή και αποκατάσταση μεγάλων ελλειμμάτων, σε ασθενείς με καρκίνο δέρματος, καρκίνο μαστού και διαφόρων τύπων σαρκωμάτων.

Παρακολούθησε πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια Πλαστικής Χειρουργικής ανά τον κόσμο και υπήρξε προσκεκλημένος ομιλητής σε πολλαπλά Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής. Καθοδηγήθηκε και εμπνεύσθηκε ως μαθητευόμενος από τον διεθνούς φήμης Πλαστικό Χειρουργό και νυν Πρόεδρο των Πλαστικών Χειρουργών της Αγγλίας Mr G. Perks και συνεργάστηκε στενά στον ιδιωτικό τομέα με καταξιωμένους Αισθητικούς Πλαστικούς Χειρουργούς όπως ο Mr S.J. McCulley, Mr T. Rasheed και Mr M.Henley.

Το 2011 του απονεμήθηκε ο Ευρωπαϊκός τίτλος Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής κατόπιν επιτυχών εξετάσεων στην αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εν συνεχεία εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Νόττινγκχαμ ως Senior MicroFellow (Fellowship Μικροχειρουργικής) για ενάμιση χρόνο έως το Μάιο του 2012 όπου και εξειδικεύτηκε στο Μαστό (Breast Institute of Nottigham University Hospital) και στις Παθήσεις Κεφαλής και Τραχήλου (Oral and Maxilofacial Department, ENT Department) υπό την καθοδήγηση των Μικροχειρουργών Mr P. Hollows και Mr I. McVicar